Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gaga-ról - Élete, karrierje, díjai

2010.04.15

Lady Gaga

 http://www.billboard.com/photos/stylus/104749-ladygaga_617_409.jpg

Teljes neve: Stefani Joanne Germanotta
Születésnap: Március 28, 1986
Születési hely: New York, New York, USA
Becenév: GaGa
Iskolái: Convent of the Sacred Heart School, Manhattan, New York
Tisch School of the Arts, NY
Joanne Stefani Angelina Germanotta azaz Lady GaGa (New York, 1986. március 28.), amerikai énekes, dalszövegíró, zenész.

 

Élete

New York Yonkers kerületében született, de Manhattanben nőtt fel, ahol a New York University művészeti szakára járt. 20 évesen (2006) kezdett el dolgozni az Interscope Records-nál mint dalszövegíró, ahol többek között a Pussycat Dollsnak is ír dalszövegeket. Zenéjére hatással van több Glam rock előadó, mint például David Bowie, a Queen és a 1980-as évek popénekesei, mint például Madonna és Michael Jackson.

2007-ban az énekes-dalszerző Akon szerződtette őt saját lemezkiadójához a Kon Live Distributionhoz, és ő volt bemutatkozó albumának egyik producere is. 2008-ban jelent meg Lady GaGa 1. albuma The Fame. Az albumról addig 4 kislemez jelent meg, melyek közül 2, a Just Dance és a Poker Face szinte minden slágerlistát vezetett világszerte. A Just Dance-ért még a 2009-es Grammy díjra is jelölték a Legjobb Dance kislemez kategóriában.

 

Pályakezdése

Lady GaGa New York Yonkers kerületében született. Szülei olasz származású internetes vállalkozók. Gyermekkorában a Convent of the Sacred Heart katolikus általános iskolába járt. 4 évesen (1990) kezdett el zongorázni, 13 évesen (1999) írta első zongoradarabját és 14 évesen már fellépésekre járt. 17 évesen (2003) a közé a 20 ember közé tartozott, akik felvételt nyertek a new yorki Tisch School of the Arts művészeti iskolába, ahol elkezdett a zene szakra járni. Kiváló írói képességeit használva remek esszéket és elemző dolgozatokat írt művészet, vallás és szociológia témákban, de később mégis otthagyta az egyetemet.

Miután elhagyta a szülői házat, a belvárosba költözött, ahol fellépett több lower east side-i klubban a Mackin Pulsifer és a SGBand nevű együttesekkel. Ez idő alatt több zenésszel és zenei műfajjal megismerkedett, és úgy döntött, hogy létrehoz egy új, friss és provokatív zenei stílust, amely a rock, pop és dance zene jellemzőit ötvözi. Ez alatt az idő alatt, hogy pénzhez jusson több bárban fellépett, mint go-go táncosnő és drogproblémái is voltak. Miután ezt az édesapja megtudta több hónapig nem volt hajlandó hozzászólni, és ennek hatására felhagyott a drogozással.

A Lady Gaga becenevet Rob Fusari (aki több dala megírásásban segített)zenei producer adta neki, mivel azt mondta, hogy olyan a stílusa, mint Freddie Mercury�ak. Ezért a Queen egyik slágeréről, a Radio Ga Ga-ról kapta a nevét.

 

Zenei karrierje

2007. A kezdtek: Lady Gaga 19 éves korában (2005) már leszerződött a Def Jam-hez. Ez úgy történt, hogy L. A. Reid zenei producer hallotta őt énekelni az irodája mellett lévő szobából. Azonban Lady Gaga állítása szerint sosem találkozott Reid-del. " Órákon keresztül vártam az irodája előtt remélve, hogy a találkozhatok vele és beszélhetünk a dalaimról, de ez soha nem történt meg." Reid elbocsátotta Lady Gaga-t a kiadótól három hónap után. Néhány évvel később megismerkedett Vincent Herbert zenei producerrel, aki 2008 januárjában leszerződtette őt az Interscope Recordshoz, ahol dalszövegíróként alkalmazták. Az Interscope kiadóval kapcsolatban áll Akon is, aki így meg tudta hallgatni az egyik kislemezt, amin vokálozott. Akon megegyezett a kiadó tulajdonosával, Jimmy Iovinenal, és így leszerződtette Lady GaGa-t a saját kiadójához a Kon Live Distributionhoz.

Még 2007-ben Lady Gaga együtt működött egy az övéhez hasonló nevű lower east side-i DJ, go-go táncosnővel Lady Starlighttal, aki segített neki kitalálni a sajátos öltözködésmódját. Együtt léptek fel több olyan belvárosi klubban mint a Mercury Lounge, a The Bitter End, és a Rockwood Music Hall saját élő showjukkal a "Lady Gaga and The Starlight Revue-val". Ez a műsor egy szórakoztató Pop/Rock show és az 1970-es évek művészetének keveréke. 2007 augusztusában felkérték őket, hogy ezzel a műsorral lépjenek fel egy amerikai zenei fesztiválon a Lollapaloozan. Ez a vad show tetszett a fesztivál közönségének és a zenei kritikusoknak is.

Lady GaGa karrierje elején csak az Avantgárd elektronikus zenével és a dance zenével foglalkozott, de később rátalált saját stílusára, amikor ezt keresztezte a Pop és a David Bowie és Queen-féle glam rockkal.

2008-napjainkig (The Fame) 2008-ban Lady GaGa átköltözött New Yorkba, hogy közel legyen a stúdióhoz, ahol debütáló albuma a The Fame felvételeit készítették. A The Fame (A hírnév) albumról Lady GaGa több interjúban elmondta, hogy ezzel az albummal azt akarja elérni, hogy aki hallgatja az album dalait közben ő is híresnek, érezhesse magát.

Az album javarészt pozitív kritikákat kapott, a Metacritic is 100-ból 71 pontot adott neki.

Az album 2008. augusztus 19-én jelent meg 1. Kanadában, ahol az albumeladási listán rögtön elérte az első helyet. Ezután az album 2008 vége és 2009 eleje között folyamatosan megjelent világszerte. A kanadai albumeladási listán kívül Ausztriában, Írországban és Angliában is elérte az első helyet, miközben az amerikai Billboard 200 albumeladási listán a negyedik helyig jutott.2008. április 8-án jelent meg az album 1. kislemez, amely a Colby O'Donis által szerzett Just Dance című dalból készült, és 7 ország slágerlistáján érte el az 1. helyet. Az egyik ezek közül az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista, melyen csak később, 2009-ben került fel az 1. helyre, mivel csak októbertől kezdték el játszani. 2008. szeptember 29-én jelent meg az album 2. kislemeze, amely a Poker Face című dalból készült és közel 20 országban vezette a slágerlistát. 2009. április 2-án a Poker Face is elérte a Billboard Hot 100 első helyét, így Tiffany(1987-1988), Mariah Carey(1990) és Christina Aguilera(1999) után ő a 4. olyan énekesnő, aki az első 2 számával tudta vezetni az amerikai slágerlistát.

Az album népszerűsítése céljából 2008. október 8-án elindult 1. koncert turnéjára, ahol fellépett vele az újraalakult New Kids on the Block, akikkel a fiúk 2008-as The Block albumán hallható Big Girl Now című dalt énekelték. Ez a turné még csak 2008 novemberéig tartott. 2009-ben Lady GaGa újra turnéra indult, ezúttal ő volt a Pussycat Dolls Worls Domination Turnéjának előénekese az európai és az ausztráliai és óceániai részén. A turné 2009. január 18-án kezdődött a skóciai Aberdeenben és 2009. május 30-án ért véget az ausztráliai Perthben. 2009. március 12-én indult el 1. hivatalos észak-amerikai turnéjára, mely a The Fame Ball Tour nevet kapta.

2009-ben jelölték a 51. Grammy Díjátadón jelölték a Legjobb Dance kislemez kategóriában a Just Dance című számáért, amit később a Daft Punk nyert meg.

2009. február 18-án fellépett a BRIT Awadson a The Killers együttes frontemberével Brandon Flowerssel és a Pet Shop Boyssal. A díjátadón a Pet Shop Boys egyik 1985-ös slágerét a West End Girlst adták elő.

2009. szeptemberében fellépett a Video Music Awards-on, amellyel ismét magára vonta a figyelmet. Ugyanis a dal vége felé "elvérzett". Az énekesnő rekordot döntött kislemezeivel, ugyanis ő az első olyan szóló énekesnő kinek bemutatkozó albumáról 4 kislemeze az első helyre került. Kanye West-el közös turnét terveztek 'Fame Kills' néven. Mikor már odáig jutottak, hogy elkezdték árusítani a jegyek akkor, a turnét egyszer csak lemondták. Mindenki Kanye Video Music Awards-os viselkedésére fogta. Ám Lady Gaga az egyik interjúban kiállt Kanye mellett és megvédte. Később az énekesnő bejelentette, hogy hamarosan turnézni fog egyedül. Utána bejelentették a 'Monster Ball' turét. 2009. Novemberében megjelent legújabb 'The Fame Monster' c. lemeze, amely több változatban is kapható volt. A Pophercegnő kiadójával harcba szállt, hogy ne csak 'The Fame' + 8 új dal kiadás legyen, ugyanis azt túl drágának találta. Azt akarta, hogy a rajongóinak ne kelljen sokat költeniük.

November 27-én kezdődött 'Monster Ball' turnéja, amely minden rajongó tetszését elnyerte. Az évvégi kislemez listákon 4. kislemezével is szerepelt, ő volt az egyetlen előadó akinek 4 dala is rajta van a listán. 'Poker Face' kislemeze került az első helyre, így a világ legsikeresebb dala lett. 'Just Dance' c. száma 5., 'Paparazzi' c. száma 12., 'Bad Romance' c. száma pedig 32. helyre került. Az évvégi globális album eladási listán 'The Fame Monster' lemezével a 2. helyre került. Az albumból világszerte 5.800.000 adtak el. Lady Gaga-t 5 kategóriában jelölték a 2010-es Grammy Awards-on. Később bejelentették, hogy fel is fog lépni.